Voedselallergie Afdeling

Dit zijn de ongewenste effecten op de gezondheid die optreden bij de abnormale reactie van het immuunsysteem op een voedingsstof, die bij elke inname terugkomt. Het is van groot belang omdat het zeer ernstige levensbedreigende reacties kan veroorzaken.

Wat zijn de risicofactoren voor voedselallergie?

Voedselallergie ontwikkelt zich als gevolg van genetische en omgevingsoorzaken en door hun interactie. Voedselallergie komt vaker voor bij kinderen wiens ouders, broers of zussen ook allergische aandoeningen hebben. Aangezien het niet ligt aan een gen betekent dit dat ze gevoelig zijn.

Mannelijk geslacht, Aziatische of zwarte rassen, verdwijning van heilzame microben van de darm, tekort aan vitamine D, omega 3 en te weinig antioxidante voedselinname, gebruik van maagzuurremmers, obesitas en vertraagde inname van extra voedingsstoffen worden voorgesteld als risicofactoren die voedselallergie verhogen.

Er is geen verband gevonden tussen jeugdvaccins en voedselallergie.

Welke voedingsmiddelen zijn de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie?

De meest voorkomende voedingsmiddelen zijn melk, eieren, soja, pinda’s, noten, tarwe, vis en schaaldieren. Koemelk, eieren, soja en tarweallergie komen het meest voor bij kinderen, terwijl pinda’s, noten en zeevruchten op elke leeftijd kunnen voorkomen.

Naar welke arts moet een kind met een vermoedelijke voedselallergie worden gebracht?

Het is nuttig om uw kind naar een pediatrische allergist te brengen wanneer u symptomen van voedselallergie merkt. Omdat pediatrische allergisten de meest opgeleide en ervaren experts op dit gebied zijn.

 • Er zijn verschillende soorten verschijnsellen van voedselallergie die het leven kunnen bedreigen met ernstige reacties. Als de juiste diagnose niet wordt gesteld en het dieet niet zo snel mogelijk wordt gestart, kunnen gevaarlijke reacties optreden en in geval van een verkeerde diagnose kan het onnodige dieet de gezondheid van moeder en kind beïnvloeden.
 • Verschillende soorten van meerdere allergieën kunnen de oorzaak zijn. Daarom is het diagnosteren van voedselallergie moeilijk en is het verstandig om een arts te bezoeken die op dat gebied is opgeleid en ervaring heeft.
 • Voedselallergie kan de eerste ziekte zijn die voorkomt bij allergiegevoelige kinderen. Het risico op het ontwikkelen van astma en allergische ziekten neemt toe met de leeftijd bij een kind met voedselallergie dat niet is gediagnosticeerd en behandeld. Om deze reden moeten de symptomen van astma en allergische ziekten met aandacht worden gevolgd door een ervaren specialist.

Vanaf welke leeftijd kan er een voedselallergie test uitgevoerd worden?

Huidallergietesten kunnen na 1 maand worden uitgevoerd. Aangezien voedselallergie al in de babytijd begint, moet de test worden uitgevoerd wanneer ervan word getwijfelt. Het is niet juist dat een huidallergietest mag worden gedaan na drie of vijf jaar. Voor astma en allergische griep kunnen allergietests worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 1-2 jaar.

Tests die kunnen worden uitgevoerd bij ons Voedselallergie Centrum;

 • Skin prick test(Allergietest op huid)
 • Plaktest(Patch test)
 • Provocatietest
 • Nikkelallergie test
 • Serum allergie test
 • Allergietesten voor penicilline en andere antibiotica
 • Lokale anesthesie en algemene anesthetische allergietests

Waar moet ik op letten als ik een allergietest laat doen?

 Sommige geneesmiddelen die de resultaten van allergietests kunnen beïnvloeden, moeten 1 week vóór de allergietest worden stopgezet. Sommige van deze medicijnen zijn; hoestdranken, verkoudheid, en allergie medicijnen. Antibiotica en geïnhaleerde medicijnen hebben geen invloed op allergietests. Tijdens de allergietest moet het kind niet kortademig zijn.

Conclusie

 • Het aantal voedselallergie aandoeningen nemen overal ter wereld toe.
 • Voedselallergie kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij kinderen.

Hoewel de belangrijkste oorzaak van voedselallergie bij kinderen genetisch is, beïnvloedt het de ontwikkeling van zijn omgevingsfactoren.

 • Voedselallergie treedt op met een breed scala aan symptomen. Er kunnen symptomen zijn, variërend van milde uitslag en jeuk tot shocken, genaamd anafylaxie.
 • Voor de diagnose van voedselallergie kan de allergietest na 1 maand worden uitgevoerd.
 • Het is niet altijd mogelijk om een definitieve uitslag te krijgen van een bloed en/of huidallergietest. Daarom is het provocatietest het meest betrouwbare methode.
 • Het is heel belangrijk dat het kind met voedselallergie wordt geëvalueerd en gediagnosticeerd en gecontroleerd door een ervaren pediatrische allergoloog.
 • Het belangrijkste punt bij de behandeling is het vermijden van voedsel dat allergie veroorzaakt totdat zich een tolerantie ontwikkelt.
 • Adrenaline auto-injector moet aanwezig zijn bij kinderen met ernstige reacties en moet onmiddellijk worden uitgevoerd om het leven van de kind te redden tot het ziekenhuis is bereikt.
 • Voor ongeveer de helft van de patiënten hangt de ontwikkeling van de tollerantie af rond 5 jaar van de ernst van de ziekte en varieert afhankelijk van het immuunsysteem.
 • Immunotherapie (vaccinatietherapie) kan worden uitgevoerd door pediatrische allergiespecialisten met ervaring in gevallen waarin de tolerantie is vertraagd.